Cosmetische ingrepen mannen

Niet-chirurgische cosmetische behandelingen zoals injecties met neurotoxines of vulmiddelen, laserbehandelingen en sclerotherapie, zijn in toenemende mate in de maatschappij aanvaard. Een recente studie van de American Society for Dermatologic Surgery (ASDS) liet zien dat in 2013 dermatologen alleen al bijna drie miljoen behandelingen uitvoerden met neurotoxines en vulmiddelen. Mannen blijken daarbij steeds vaker tot de doelgroep te behoren.

Mannen maken zich steeds meer zorgen over hun uiterlijk. Dat blijkt niet alleen uit het toegenomen aantal niet-chirurgische cosmetische behandelingen die zij ondergaan, maar ook uit hun gedragingen om hun lichaamsbouw te behouden en daarvoor anabole steroïden gebruiken. Deze constatering doen de onderzoekers in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Historisch gezien wordt de markt voor niet-chirurgische cosmetische behandelingen gedomineerd door vrouwelijke consumenten. Talrijke studies laten volgens hen echter een toenemende belangstelling zien van mannen voor dit soort behandelingen.

Ook de houding van artsen tegenover deze groep patiënten verandert, stellen zij. Hoewel eerder werd beweerd dat de prevalentie van psychiatrische ziekten onder mannelijke cosmetische patiënten hoger is dan onder de algemene populatie, suggereren recentere studies dat dit niet het geval is. Er zijn tegenwoordig dan ook steeds meer cosmetische centra die inhaken op de ingezette trend en mannelijke cosmetische patiënten tegemoet komen. Lees het hele artikel in Paradermica.