Merino wol vermindert AD

Wol wordt als een irriterend materiaal beschouwd. Patiënten met atopische dermatitis (AD) krijgen dan ook het advies om geen wollen kleding te dragen. Wolvezels kunnen verschillende diameters hebben en in meer of mindere mate beschikken over gunstige eigenschappen als het gaat om kou- en warmteregulering en de opname van vocht.

Wetenschappers bestudeerden de effecten van het dragen van kleding van de super jne merino wol op de symptomen van AD bij 39 patiënten in de leeftijd van 3 weken tot 3 jaar. Het British Journal of Dermatology schrijft dat de deelnemers gedurende een onderzoeksperiode van twaalf weken steeds drie weken achter elkaar of wollen of katoenen kleding droegen. Elke drie weken werd hun huid beoordeeld aan de hand van gestandaardiseerde score indexen.

Ook het gebruik van steroïden en de kwaliteit van leven werd in het onderzoek meegenomen. Het onderzoek bracht aan het licht, dat in de periode dat de kinderen kleding van merino wol droegen, de AD-symptomen verminderden ten opzichte van de periode dat zij katoenen kleren aan hadden. Het gebruik van corticosteroïden kon in de ‘merino wol-weken’ worden teruggebracht en de kwaliteit van leven verbeterde. Het  laatste werd gemeten aan de hand van vragenlijsten die ouders invulden. Het onderzoek laat volgens de wetenschappers zien, dat het dragen van fijne merino wollen kleding mogelijk bijdraagt bij het beheersbaar houden van AD.