Vitamine E

Van tijd tot tijd verschijnt er in de wetenschappelijke pers een medicijnprofiel, ofwel ‘drug review’. Zo publiceerde het Indian Dermalogical Online Journal een helder overzicht van Vitamine E. Behalve in de geneeskunde is dit ook een in veel cosmetica toegepast ingrediënt. Vitamine E is een in vet oplosbaar anti-oxidant. Het wordt al 50 jaar gebruikt in de huidzorg. Het functioneert vooral als een opruimer van vrije radicalen en heeft tegen UV-beschermende eigenschappen. De stof werd voor het eerst beschreven in 1922. In 1936 was de moleculaire samenstelling in kaart gebracht en noemde men de stof Tocoferol. Vitamine E wordt gewonnen uit planten en wordt normaal dan ook in het lichaam opgenomen via het voedsel. De rijkste bronnen zijn noten, spinazie, granen, olijf- en zonnebloemolie. Er zijn acht verschillende types, maar een ervan, Alpha-tocoferol komt in het menselijk lichaam verreweg het meest voor. Lees het hele artikel in Paradermica.

Tags: